Szanowni Państwo, Dla Państwa wygody i przyjemności przebudowaliśmy sklep od podstaw. Przeglądarka Internet Explorer nie obsługuje prawidłowo nowo budowanych sklepów. Zapraszamy do skorzystania z innej przeglądarki na przykład edge, chrome, firefox

19.12.2018

Tarta z gorzką czekoladą i karmelem z kwiatem soli

   SKŁADNIKI:

  • Kruchy spód do tarty
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 250 g cukru
  • 500 ml śmietanki 36%
  • Kwiat soli morskiej

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Kruchy spód do tarty upiec na złotobrązowo i odstawić do ostygnięcia. Cukier rozpuścić na małym ogniu w rondelku o grubym spodzie. Podgrzewać aż zacznie zmieniać kolor na bursztynowy. Do karmelu cienkim strumieniem wlać 250 ml śmietanki ciągle mieszając. Dodać kwiat soli wedle uznania(od szczypty od ½ łyżeczki) i dobrze wymieszać. Pozostałą śmietankę doprowadzić do wrzenia i zalać nią pokruszoną czekoladę, odczekać 5 minut i dobrze wymieszać. Na spód tarty wlać karmel i włożyć na 10 minut do lodówki. Następnie polać tartę czekoladą i wstawić do lodówki. Tartę wyjąć 15 minut przed podaniem i posypać kwiatem soli.

Autor: Viands

Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest

Produkty z przepisu

Polecane wpisy