19.12.2018
Tarta z gorzką czekoladą i karmelem z kwiatem soli
- Kruchy spód do tarty
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 250 g cukru
- 500 ml śmietanki 36%
- Kwiat soli morskiej
JAK PRZYGOTOWAĆ:
Kruchy spód do tarty upiec na złotobrązowo i odstawić do ostygnięcia. Cukier rozpuścić na małym ogniu w rondelku o grubym spodzie. Podgrzewać aż zacznie zmieniać kolor na bursztynowy. Do karmelu cienkim strumieniem wlać 250 ml śmietanki ciągle mieszając. Dodać kwiat soli wedle uznania(od szczypty od ½ łyżeczki) i dobrze wymieszać. Pozostałą śmietankę doprowadzić do wrzenia i zalać nią pokruszoną czekoladę, odczekać 5 minut i dobrze wymieszać. Na spód tarty wlać karmel i włożyć na 10 minut do lodówki. Następnie polać tartę czekoladą i wstawić do lodówki. Tartę wyjąć 15 minut przed podaniem i posypać kwiatem soli.