19.12.2018
Falafel z kuskusem
SKŁADNIKI:
- Opakowanie falafel mix
- kuskus gigant
- Przyprawa za’atar
- ulubiona sałata
- tahini
- oliwa z oliwek Sinyanna
- czosnek, sól, do smaku
- sok z cytryny
- dojrzały owoc granatu
JAK PRZYGOTOWAĆ:
Falafel mix wymieszaj ze szklanką wody, poczekaj 15 minut i uformuj pożądanej wielkości kulki lub placki. Usmaż lub upiecz. Szklankę kuskusu ugotuj w dwóch szklankach posolonej wody(sposób gotowania podobny do kasz). Połącz oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek i sok z cytryny w proporcjach jakie lubisz i dopraw solą do smaku. Tak przygotowanym sosem polej ulubioną sałatę, wymieszaj i posyp ziarnami granatu. Ugotowany kuskus można polać oliwą lub dodać do niego odrobiny masła. Falafel doskonale smakuje polany pastą Tahini i posypany przyprawą za’atar.