Szanowni Państwo, Dla Państwa wygody i przyjemności przebudowaliśmy sklep od podstaw. Przeglądarka Internet Explorer nie obsługuje prawidłowo nowo budowanych sklepów. Zapraszamy do skorzystania z innej przeglądarki na przykład edge, chrome, firefox

19.12.2018

Sałata z kurczakiem na ciepło

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka pocięte na paski
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • liście sałaty
  • oliwa z oliwek

Marynata:

  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki sherry lub białego wina
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 3 łyżki Dżemu z chili Tracklements

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce, następnie włóż w nią pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Marynuj kurczaka przez co najmniej godzinę a najlepiej przez noc.

Pokrój ziemniaki na ćwiartki a paprykę w paski, rozłóż warzywa na blasze do pieczenia polej odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem.

Piecz warzywa na górnej półce piekarnika przez około 25 minut lub do momentu, kiedy będą gotowe.

Kurczaka usmaż na patelni z odrobiną oliwy aż będzie złotobrązowy, następnie ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy kurczak jest w pełni ugotowany, jeśli nie to pozostaw go w piekarniku na dłużej.

Włóż liście sałaty do miski, dodaj pieczone warzywa i kurczaka. Polej sosem powstałym po smażeniu kurczaka. Dobrze wymieszaj i podawaj na ciepło w towarzystwie bagietki lub ciabaty.

Autor: Viands

Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest

Produkty z przepisu

Polecane wpisy