19.12.2018
Sałata z kurczakiem na ciepło
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka pocięte na paski
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- sól i pieprz do smaku
- liście sałaty
- oliwa z oliwek
Marynata:
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki sherry lub białego wina
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 3 łyżki Dżemu z chili Tracklements
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce, następnie włóż w nią pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Marynuj kurczaka przez co najmniej godzinę a najlepiej przez noc.
Pokrój ziemniaki na ćwiartki a paprykę w paski, rozłóż warzywa na blasze do pieczenia polej odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem.
Piecz warzywa na górnej półce piekarnika przez około 25 minut lub do momentu, kiedy będą gotowe.
Kurczaka usmaż na patelni z odrobiną oliwy aż będzie złotobrązowy, następnie ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy kurczak jest w pełni ugotowany, jeśli nie to pozostaw go w piekarniku na dłużej.
Włóż liście sałaty do miski, dodaj pieczone warzywa i kurczaka. Polej sosem powstałym po smażeniu kurczaka. Dobrze wymieszaj i podawaj na ciepło w towarzystwie bagietki lub ciabaty.